perjantai 1. syyskuuta 2017

Narureppu lapselle - kuvalliset ompeluohjeet


Narureppu 8-vuotiaan lapsen syntymäpäivälahjaksi valmistui vauhdilla verhokankaasta sekä kotoa löytyneistä tilkuista ja muusta sälästä. Käytännössähän narureppu on pelkkä pussi ja nyörit. Voiko helpompaa olla! No ei!

Pähkäilyineen reppuun tuhrautui noin kaksi tuntia. Valmiita ohjeita noudattamalla aikaa menee sitäkin vähemmän. Tässä käsityössä on mukavaa myös se, että narurepun tekemisessä on lähes mahdotona epäonnistua (koputtaa puuta).

Reppukankaaksi käy melkein mikä vaan. Oman reppuni tein Eurokankaan Rokkihaukut -verhokankaasta. Materiaaliksi käyvät myös ohut farkku, tekonahka, käsityöpuuvillat ynnä muut sen semmoiset joustamattomat tai vain vähän joustavat kankaat. Kangas ei saa olla liian jäykkää ja paksua, jotta pussin suu pääsee ryppyyntymään kiinni. Tai ainakin melkein kiinni.

Vinkki: reppu on mitoitettu lapsen selkään, mutta saat aikuisten version yksinkertaisesti käyttämällä pidempiä nyörejä. Sopiva pituus aikuisen repun nyöreiksi on noin 150 - 160 cm.

Narureppu tostnoivaa
Narureppu. Kuva: Eurokangas


Tarvitset:
- Kangasta 80 x 50 cm
- Kulmapala (vapaaehtoinen) 10 x 10 cm
- Sirkkoja/purjerenkaita 6 kpl (purjerenkaiden sijaan voit tehdä niille varattuihin paikkoihin napinlävet)
- Narua 2 x 130 cm. (Aikuisen reppuun 2 x 150-160cm)
- Ompelulankaa
Narurepun tarvikkeet ohje
Narurepun tarvikkeet

Työvaiheet:
1. Valmistellaan ompelutyön strategiset paikat. Aseta kangas vaakasuuntaisesti ompelupöydälle ja tee kankaan ylä- ja alareunoihin merkinnät 20cm päästä kankaan sivuista.

Narurepun merkinnät
Apumerkkien lisääminen 20cm päähän kankaan lyhyistä sivuista

(Edit 3.9.2017) Apumerkit on hyvä merkata, koska ne auttavat purjerenkaiden ja kulmapalojen sijoittelussa. Kolmion malliset kulmapalat ommellaan alareunaan apumerkkien kohdalle. Purjerenkaat sijoitetaan vierekkäin yläreunan merkkien kohdalle, 6 cm reunasta alaspäin.

Purjerenkaiden ja kulmapalojen kohdistus.




2. Seuraavaksi hakataan paikoilleen purjerenkaat. Mittaa yläreunan kummastakin merkinnästä 6cm alaspäin ja tee tähän kohtaan kaksi rinnakkaista merkintää purjerenkaille. Näin ollen purjerenkaita lisätään yläreunaan yhteensä 4 kpl. Purjerenkaiden koosta riippuen niiden etäisyys toisistaan voi olla noin 3-5 cm. Lisää purjerenkaat.

Huom! Jälkiviisaana voin todeta, että jos työstät paksua kangasta, kannattaa silittää taustaan tukikangas ja leikata purjerenkaan aukko esimerkiksi kynsisaksilla tai ratkojalla ennen purjerenkaan lisäämistä. Näin vältetään ruma ryppyyntyminen, joka pääsi tapahtumaan omassa työssäni.

Narurepun merkinnät
Lisää kaksi ruksia kankaan yläreunaan, 6cm edellisessä vaiheessa merkitystä kohdasta alaspäin.


(Edit 3.9.) Purjerenkaat iskettyinä paikoilleen. Voi koira parkaa.



3. Mikäli haluat reppuun särmää, ompele tässä vaiheessa kulmapalat. Leikkaa 10 x 10 cm pala diagonaalisesti kahtia, aseta palat alareunan merkkien päälle siten, että kolmion keskikohta on linjassa merkinnän  kanssa. Käännä palan reunat sisään tai jätä kääntämättä - valinta on sinun - ja ompele reunat kankaan päältä.

Narurepun kulmapalan kiinnitys
Kulmapalan kiinnitys

4. (Edit 3.9.2017) Tässä vaiheessa voidaan jälleen palata tasokuvaan ja tarkistaa, että purjerenkaat ja kulmapalat ovat oikessa kohdissaan:

Kankaan keskiosa tulee näkyviin etupuolelle, reunat muodostavat selkäpuolen. Lyhyet sivut ommellaan seuraavassa vaiheessa nurjalta yhteen.



5. Ompele reppukankaan keskitaka eli kankaan lyhyet reunat yhteen nurjalta. Huolittele.
Sauman huolittelu päältä
Silitin saumanvarat samansuuntaisesti ja ompelin saumanvarat päältä. Tämä viimeistely sai repun näyttämään hyvin viimeistellyltä.


6. Asettele nurjan työn keskitakasauma keskelle siten, että purjerenkaat ja kulmapalat asettuvat työn sivuille. Tässä vaiheessa huomaat, että repun etualareuna on hieman pidempi kuin taka-alareuna. Tee repun etualareunan keskiosaan vekki, jolloin etu- ja taka-alareuna asettuvat saman mittaisiksi. 

Narurepun etualareuna
Repun etupuolen alareuna nurjalta. Keskelle on tehty pieni vekki.


7. Ompele pussin pohja - mieluiten tuplatikkauksella, jotta pohjasta tulee kestävä. Huolittele.
Narurepun taka-alareuna
Repun takapuolen alareuna nurjalta.

8. Sitten on vuorossa nyörikuja. Käännä repun suusta 6cm nurjalle, josta 1cm saumanvara käännetään kujan sisäpuolelle. Käännä työ oikein päin ja ompele nyörikujan reuna työn päältä noin 4,5cm päästä repun suusta. 

Tässä repussa nyörikuja ommeltiin päältä kahdella erillisellä ompeleelta. Nurjasta puolesta ei tullut kaunis, mutta onneksi se ei näy reppua käytettäessä..



9. Tikkaa tässä vaiheessa kulmapala päältä noin 5 mm päästä palan reunasta. Vaikka et olisikaan lisännyt työhön kulmapaloja, kulmat kannattaa tikata kuvan mukaisesti. Näin kulmiin lisättäviin purjerenkaisiin ei pääse kohdistumaan liikaa painetta ja vetoa.

Narurepun alakulma ja nyöri
Kulmapala tikattuna päältä. Tässä mukana jo myös purjerengas ja naru.

10. Lisää purjerenkaat alakulmiin.

11. Lopuksi pujotellaan nyörit. Pujota nuori yhdestä yläreunan purjerenkaasta sisään, kierrä kujan ympäri, ja ulos viereisestä purjerenkaasta. Pujota samainen nyöri alakulmasta läpi, solmi nyörin päät. Mikäli nyörisi on tehty keinokuidusta, polta nyörin päät rispaantumisen estämiseksi. Ja sama prosessi toiselle nyörille.

Narureppu valmiina matkaan!
Narureppu valmiina matkaan!

Jos teet näillä ohjeilla narurepun, tägääthän työn tunnisteella #tostnoivaa - kuulen myös mielelläni palautetta ohjeesta!

2 kommenttia:

  1. Minä kaipaisin välivaihekuvaa tuon ruksien piirtämisen jälkeen, kun renkaat on paikallaan. Siis siitä koko työstä tasokuva missä näkyy renkaat ja muut merkinnät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina! Yritin ottaa tasokuvaa ommellessani työtä, mutta valitettavasti en mahtunut kuvaamaan koko komeutta pienessä asunnossani :( Sen sijaan piirsin nyt tasokuvan tilanteesta, jossa kulmapalat ja purjerenkaat ovat paikoillaan. Lisäsin tasokuvan kohtiin 1 ja 4 sekä kuvat lisätyistä purjerenkaista ja nyörikujan ompelusta kohtiin 2 ja 8. Selkeyttävätkö nämä?

      Poista