torstai 11. toukokuuta 2017

Tyrnävä ostoskassi - kuvallinen ompeluohje ja arvonta

Äitini pyysi minua ompelemaan ostoskassin näillä ominaisuuksilla: kassi ei laahaa maata 150-senttisen kädessä, kassi on mielummin syvä kuin leveä, ja materiaali ei saa olla mitään lörppöä. Eli "hyvä ja tyrnävä ostoskassi".

Tuumasta toimeen! Mielenkiinnosta googlasin ostoskassin ohjeita ja havaitsin, että "Tyrnävä" on paikkakunta Suomessa. Meillä päin tyrnävä on jämäkkä ja jämpti, joten tämä oli varsin mielenkiintoinen löytö.

Joten kaikki tyrnäväläiset: teillä on nyt paikkakunnan oma nimikkokassiohje! Torilla tavataan! Otan mielelläni vastaan kunnianosoitukset positiivisen maakuntakuvan rakentamisesta.

Ihan tavallisen tyrnävä ostoskassi.

Kassin materiaalina käytin SurSur Designistä ostamaani sisustuskangasta. Menekki: 38cm x 140cm. Materiaaliksi käy mikä tahansa jämäkkä puuvilla- tai sekoitekangas: farkku, verhokankaat ja muut sisustuskankaat ovat materiaaleina tähän juuri oivia.


Tyrnävä-ostoskassin työvaiheet

1. Leikkaa yksi 96x38cm pala ja kaksi 42x8cm palaa. 1cm saumanvarat ovat mukana mitoissa.
Ostoskassin leikkuusuunnitelma

2. Ompele kassin ja kantokahvojen reunat 1cm saumanvaroilla. Huolittele kassin sivusaumat.

Ostoskassi tyrnävä kassin ja kantokahvojen ompelu
Ostoskassin ja kantokassien sivusaumojen ompelu.

3. Käännä sekä kassi että kantokahvat oikea puoli ulospäin. Silitä saumat. Neulaa ja aputikkaa kantokahvat siten, että kahvan ulkoreuna on 10cm etäisyydellä kassin reunasta. Huom! Ole tarkkana, että kantohihna asettuu oikein, eikä kierry vinksin vonksin.

Ostoskassin kantohihnojen aputikkaus
Ostoskassin kantohihnojen aputikkaus

4. Käännä kassin reunasta sisäänpäin ensin 3cm, ja sen jälkeen toinen 3cm. Kantohihnojen päät ja kassin suuaukon huolittelematon reuna jäävät sauman sisään.

Ostoskassin suuaukon käänteet: 3cm + 3cm.

5. Viimeisessä vaiheessa ommellaan ostoskassin suuaukko, ja samalla kiinnitetään kantohihnojen päät. Varmista, että kantohihnojen ulkoreuna pysy tasan 10cm päässä kassin reunasta, eivätkä hihnat lähde kiertämään ommeltaessa.

Ompele ensin kassin uloin sauma läheltä reunaa. Vahvista hihnan kiinnitys kolmion mallisella ompeleella kuvan mukaisesti.

Ompele sen jälkeen alempi sauma noin 2,5cm etäisyydelle uloimmasta saumasta. Tee jälleen kolmion muotoinen koukkaus kantohihnan kohdalla.

Ostoskassin suuaukon ja kantohihnojen kiinnityksen ompelu. Ompelukoneen kelmeä valo vääristää ikävästi kankaan värejä..


Ostoskassi on valmis! Osallistu kassin arvontaan


Kassia ommellessa ja ohjetta suunnitellessa surautin Tyrnäviä kaksin kappalein. Haluatko kuvan yksilön omaksesi?

Haastan sinutkin pohdiskelemaan suomen kielen kiemuroita. Kerro kommenttiboksiin tai Tostnoivaa-blogin Facebook-sivulla, mitä muita sellaisia paikkakuntia tiedät, joilla on kaksoismerkitys suomen kielessä? Kaksoismerkitys voi muodostua myös murresanasta, kuten tässä tapauksessa tyrnävästä ;)

Arvon kassin kommentoijien kesken äitienpäivänä 14.5.2017 ja postitan kassin voittajalle. Onnea arvontaan!Jos surautat oman Tyrnävän, tägääthän ompeluksesi #tostnoivaa ja #tyrnävä

16 kommenttia:

 1. Ekana tuli mieleen sellainen paikka, kuin Löytänä. Aina sen kyltin ohi ajaessa tulee mieleen ajatus, ettei joku löytänyt jotain. "Emmä löytänä sitä mistään" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokas! Tämäkin oli uusi tuttavuus :) Hieno löytö!

   Poista
 2. Tämäpä sattui ��! Äitini on kotoisin Tyrnävältä, anopin osoite on Varkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidille terveisiä: Tyrnävä on päässyt maailmankartalle!

   Poista
 3. Tosi kaunis kassi! Osallistun arvontaan. Naapurikuntamme on Kolari.

  VastaaPoista
 4. Kangasala �� t Laura

  VastaaPoista
 5. Meilläpäin on Toivakka. Kun mummot aikanaan tuli kirkkoon isolla kirkkoveneellä, niin eväsvakat jaettiin rannalla sormella osoittamalla : "Toi vakka ja toi vakka". Siitä syntyi nimitys Toivakkalaiset.
  Kassille olis käyttöä nykyään kun ei vakat ole enää käytössä ;)

  VastaaPoista
 6. Osallistun arvontaan. Tyrnevä on täälläpäin jämäkkä.
  Tuula Porista.

  VastaaPoista
 7. Ajanki, Juoksenki ja Kusenki löytyvät matkalla talvimökillemme. Vanhat ihmiset väittivät, että Naimanki on sensuroitu Tornio- ja Meltausjokivarren paikannimiä karttaan kerättäessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kaisa, arpaonni suosi sinua! Lähetätkö osoitteesi sähköpostitse osoitteeseen tostnoivaa@gmail.com, niin laitan kassin tulemaan postissa :)

   Poista
 8. Hyvät ohjeet! Kiitos!

  VastaaPoista
 9. Kaunis kassi :) Mä lisään vielä kolmiot kulmiin, niin tulee leveyttä..

  VastaaPoista
 10. Mulla tuli mieleen Hikiä ja Veteli. T Outi T

  VastaaPoista
 11. Pöljä on kylä viitostien varrella Savossa. Ja kassin ohje on loistava, laitankin ompelukoneen töihin ja saan kivoja lahjakasseja ja vaatehuoneen hyllyihin tilaa.

  VastaaPoista