maanantai 9. tammikuuta 2017

Puolikellohame kangasta säästäen - ohje

Kellohelmaiset hameet sopivat kaltaisilleni leveälanteisille neitokaisille. Päärynävartaloa ja tiimalasivartaloa ei usein imartele suorat kynähameet tai pillihousut, joihin muikean takamuksen punkeminen käy työstä. Antaa ahterien hyllyä vapaana!

Mutta niin, asiaan. Pidän kellohelmoista ja kellohameiden ompelemisesta. En kuitenkaan pidä siitä, että yhdestä tai kahdesta kappaleesta leikattuna kellohameet kuluttavat tuhottoman paljon kangasta, ja jäljelle jää epämääräisiä kolmion muotoisia kappaleita. Olenkin tehnyt luottovaatteekseni muutaman helpon kellohameen, joihin riitti vain yksi pituus (noin metri) ja yksi leveys (140 cm). Tein hameet muista ompeluksista yli jääneistä paloista.


Puolikellohame kangasta säästäen

Tarvikkeet:
Hamekangasta n. 140cm x 1m, riippuen halutusta pituudesta.
Piilovetoketju noin 15-20cm.
Tukikangasta.


Kaavaan tarvittavat mitat:
1. Kiepauta tukeva nauha vyötärölle ja mittaa vyötärönympärys sen päältä. Hameen kappaleen yläreuna on 1/4 vyötärönympäryksestä.
2. Mittaa hameen pituus vyötäröltä haluttuun pituuteen asti.


Kellohelma heilahtaa!Helman kaava:
1. Piirrä hameen yläreunan pituus paperille loivana kaarena.
2. Piirrä hameen pituuden mittaiset sivusaumat vyötärön reunoista siten, että kappale levenee alaspäin n. 45 asteen kulmassa.
3. Kun olet piirtänyt sivusaumat, piirrä myös hameen helma loivana kaarena. Huom! Hameen pituuden tulee aina olla sama, joten varmistele parilla mittauksella, että vyötärö ja helma ovat aina yhtä kaukana toisistaan.

Kellohame edestä tai takaa, aina se samalta näyttää. Piilovetoketjukin teki katoamistempun.


Vyötärökaitaleen kaava: 
Taita kaavapaperi kahtia, jäljennä helmakappaleen yläosasta noin 5cm soiro taitteelle. Valmiin kappaleen yläreunan pituus on siten puolet vyötärönympäryksestä.


Leikkuu:
Suosittelen sisällyttämään saumanvarat jo kaavoihin, se helpottaa leikkuun suunnittelemisessa. Lisäsin omassa hameessani sivusaumoihin ja vyötäröön 1cm ja helmaan 2cm varat.

Sommittele kaavoja arkille kuvan osoittamalla tavalla. Jouduin kaventamaan hamekappaleen helmaa parikin kertaa, jotta sain kaikki neljä kappaletta mahtumaan yhdelle kankaan leveydelle.

Puolikellohameen leikkuusuunnitelma


Ompelu:
1. Ompele sivusaumat ja vetoketju (Huom! Tässä hameessa ei ole etu- taka- eikä sivupuolta, joten vetskari voi tulla mihin saumaan tahansa).
2. Silitä saumat nurjalla puolella auki.
3. Silitä tukikangas vyötärökaitaleisiin, ompele kaitaleet lyhyestä sivusta yhteen.
4. Aseta vyötärökaitale ja hamekappaleet oikeat puolet vastakkain, ompele reuna. Käännä ja tikkaa vyötärökaitale nurjalle puolelle. Huolittele vetoketjun yläreuna.
5. Ompele helma suoralla ompeleella tai piilotikkauksella (Huom! Kangas leikataan vinoon, joten materiaalista riippuen reunan huolittelu ei ole tarpeen.)
6. Silitä hame


Valmis!

Kuulisin mielelläni kommentteja ja kokemuksia kellohameiden tekemisestä ja haluaisin nähdä, millaisia kellohameluomuksia muut ovat loihtineet. Jos hyödynnät ohjeita, linkkaathan blogiini ja tägäät #tostnoivaa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti