maanantai 19. joulukuuta 2016

Uusi elämä lasten piirustuksille

Tiedäthän leikin, jossa paperi taitetaan kolmeen osaan ja yksi piirtää pään, toinen keskivartalon ja kolmas jalat? En tiedä onko tällä leikillä varsinaisesti mitään "virallista" nimeä. Olen itse tehnyt näitä otuksia paljon lapsena, ja jatkan samaa perinnettä sisareni 6- ja 8-vuotiaiden lasten kanssa.

Kävin lasten luona syksyllä ja teimme pari otusta, joista kehkeytyi ihan erityisen mainioita. Saimme makeat naurut, kun taittelimme esiin karvajalkaisen vuohikeijupojan ja Darth Vader -bootsimekkotytön. Otin piirustuksista kännykkäkuvat muistoiksi. Kun tuli aika miettiä lasten joululahjoja, hauskat kuvat tulivat mieleeni ja ajattelin, että tästähän voisi jatkokehitellä jotain pysyvämpää, joka muistuttaa lapsia kivasta viikonlopusta yhdessä. Ja halusin kokeilla tilkkutöitä!

tostnoivaa tilkkutyö tyyny
Vuohikeijupoika ja Darth Vader -bootsimekkotyttö -tyynyt

tostnoivaa tilkkutyö tyyny - vuohikeijupoika
Vuohikeijupoika: alkuperäinen piirros ja valmis tyyny

tostnoivaa tilkkutyö tyyny - Darth Vader -bootsimekkotyttö
Darth Vader -bootsimekkotyttö: alkuperäinen piirros ja valmis tyyny

Toinen syy tilkkutyötyynyjen tekemiseen oli se, että minulla on paljon tilkkuja vanhoista ompeluksista. Siis PALJON. Esimerkiksi keltainen pallokangas jäi yli mekosta, jonka tein siskoni tytölle, ja sininen ja vaaleanpunainen tähtiorganza ovat jäänteitä lapsille tekemistäni viitoista. Myös tilkuilla on siis lapsille merkityksellinen tarina.TILKKUTYÖN TYÖVAIHEET

Minulla ei ole mitään aiempaa kokemusta tilkkutöistä. Tein kaiken vähän kantapään kautta, kokeillen ja tuumien. Sen sijaan, että olisin tikannut tilkut pohjakankaan päälle, leikkasin kankaille aukot päällikankaasta ja tikkasin tilkut päällikankaan alle. Ajattelin, että näin ehkä (?) estetään tilkkujen rispaantuminen, koska intianpuuvillainen päällikangas kuitenkin on jämerämpää materiaalia. Tilkkutyöhaaste alkakoon!

1. Jäljensin piirrokset tabletin ruudulta A3-kokoiselle paperille. (Huom! Joku kaukaa viisas voisi suurentaa kuvan ja tulostaa sen printterillä, mutta Tostnoivaa-ideologian hengessä en näemmä ajatellut ihan niin pitkälle).

2. Leikkasin irti paperista ne kohdat, johon aioin laittaa tilkkuja.

3. Käytin paperia sabluunana, jolla piirsin irti leikattavien palojen ääriviivat tukikankaalla vahvistetusta, intianpuuvillaisesta päällikankaasta. Leikkasin palaset irti ja tussasin ja maalasin kangasvärillä leikkuureunat, jotta mustalla langalla siksakattavasta reunasta ei jäisi töröttämään valkoisia hapsuja.


Vuohikeijupojan ääriviivoja maalaamassa.


3. Leikkasin samaisesta intianpuuvillasta palaset, joille piirsin kangastussilla naamat ja napakarvat ja tikkasin kiinni aukoista läpi näkyvät tilkut. Päällikangas ja paperinen sabluuna olivat apuna tilkkutyön asettelussa.

Viimeistelty tilkkukangas4. Laitoin aukotetun päällikankaan tilkkukankaan päälle, siksakkasin aukkojen reunat kiinni tilkkukankaaseen (tikin leveys 4mm, pituus 0,4mm). Tussasin kädet, jalat, naamat, kaulat, jalkakarvat, mitä näitä nyt oli.

tostnoivaa tilkkutyö päällikangas ja alin tilkkukangas
Tilkkukangas ja päällikangas päällekkäin.
Maha ja Darth Vaderin naama on piirretty alimmaiseen intianpuuvillatilkkuun.

tostnoivaa reunojen huolittelu siksakaten
Reunojen siksakkaus huolittelee tummat reunat ja kiinnittää kankaat toisiinsa

tostnoivaa tilkkutyön yksityiskohtien tussaus kangastussilla
Viimeistelyä vapaalla kädellä


5. Leikkasin tyynyn reunat hahmojen ääriviivoja mukaillen ja leikkasin takakankaaksi saman muotoisen palan peilikuvana. Ompelin reunakaitaleeksi pitkän soiron 8 cm levyistä nauhaa samoista kankaista, joita käytin hahmoissa: satiinia ja vanhojen farkkujen lahjetta tähtikuvioidun organzan alla.

6. Mittasin tyynyn ympärysmitan 1 cm sv:llä. Ompelin reunakaitaleen saman mittaiseksi ympyräksi. Tikkasin kaitaleen päällikankaaseen ja takakappaleeseen jättäen n. 5-10 cm aukon kääntöä ja täyttöä varten. Käänsin työn ja täytin vanulla ja yli jääneillä tilkuilla ja langoilla jne, mitä ompelupöydällä sattui pyörimään. Sitten tostnoivaa aukko umpeen ja tyynyjen pöyhintä tasaisiksi.

Tostnoivaa! Lasten piirustukset tilkkutyö-tyynyiksi.
Miten sinä olet ottanut #tilkutkäyttöön?

Seuraa Tostnoivaata Facebookissa ja Instagramissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti