perjantai 9. joulukuuta 2016

Rähinärukkaset - kaava ja ohje

Kaavoitin ja ompelin perheenjäsenilleni joululahjaksi rukkasia, jotka kestävät tuiskun ja tuulen. Tamperelaislähtöinen avomieheni ilahtui suunnittelemastani mallista: nuohan ovat rähinärukkaset, Mansesterin lähiökasvattien must-vermeet 80-90-luvulta. Termi oli minulle aivan uusi. Rähinärukkasissa oleellista (kuulemma) on se, että ne lähtevät helposti käsistä. Siksi niitä heiteltiin ilmaan ja koitettiin sujauttaa takaisin käteen lennosta. Mageimmilla tyypeillä oli paras osumatarkkuus.


Maastokuosiset rukkaset lämmittävät pakkasella. Kuva: Eurokangas


Ompelin rähinärukkaset ilman kumilenkkiä ranteen kohdalla. Kumilenkin lisääminen voi kuitenkin tehdä rähinärukkasista istuvammat.


Sisäpuolella lämmön takaa Eurokankaan Niccolo-teddykarva (30% polyesteriä, 70% akryyliä), ulkopuolella säänkestävyydestä ja katu-uskottavuudesta vastaa niinikään Eurokankaalta ostettu, Puolustusvoimien suunnittelema M05-maastokangas (70% polyesteriä, 30% puuvillaa), jota Eurokankaassa myydään nimellä Winter Woodlands.

Tyyli edellä, säällä kuin säällä. Kuva: Eurokangas

Lataa tulostettavat kaavat täältä.
Huom! Tarkista että kaavat tulostuvat oikean kokoisina: M-kokoisen rukkasen leveys on 15,7cm. Kaavat ovat väljät, koska paksu teddyvuori tarvitsee tilaa, ja rukkaset ovat muutenkin istuvuudeltaan väljähköt. Jos teet rukkasia varsin pienille käsille, kavenna ja lyhennä M-kokoa.

M- ja L-kokoiset rähinärukkaset kiersivät useissa käsissä. M-koko sopi naisille ja suht pienikätisille miehille, L-koko sopi lapiokouraisille miehille.

Tarvikkeet: 
50 cm ulkoilukangasta + 50 cm teddy-kangasta. Kankaiden leveys n. 140cm.

Kaavat:
Jatka rukkasten takakappaletta ja kämmenpuolen alaosaa ohjeen mukaan.

Leikkuu:
Leikkaa molemmista kankaista kappaleet 1 cm saumanvaroilla.
HUOM! Leikkaa kämmenpuolen kappaleet peilikuvina, jotta saat sopivat rukkaset molempiin käsiin.

Ompelu:
1. Ompele päällikankaan kämmenpuolen kappaleet yhteen.
2. Kohdista päällikankaan kaikki kappaleet kohdistusmerkintöjen mukaan. Käännä etupuolen kappaleiden saumanvarat eri suuntiin. Ompele etu- ja takakappaleet sivureunoista yhteen.


Ompele peukalo näin. Saumanvarat pitää avata eri suuntiin, jotta peukku pääsee liikkumaan vapaasti.

3. Jos ompelet rukkasiin kuminauhan, ompele se tässä vaiheessa. Kuminauha saa olla sentin tai pari senttiä lyhyempi kuin päällikankaan ympärysmitta ranteen kohdalla. Ompele kuminauha ympyräksi, neulaa tasaisesti ranteen kohdalle päällikankaan nurjalle puolelle, ja siksakkaa monipisto-siksakilla.
4. Ompele vuorikangas samoin kuin kohdat 1-2.
5. Laita päälli- ja vuorikankaat sisäkkäin, oikeat puolet vastakkain ja nurja puoli ulospäin. Ompele rukkasen suu, jätä 5-10 cm aukko kääntöä varten.
6. Käännä puolet oikeinpäin, työnnä vuorikangas päällikankaan sisään, asettele peukalot ja rukkasen kärjet kohdalleen. Siksakkaa kääntöaukko umpeen.
7. Käännä valmiin rähinärukkasen suu kaksin- tai kolminkerroin.Valmis kasa rähinärukkasia. Viimeinen pari valmistui rutiinilla, ja käytin niihin aikaa vain noin puoli tuntia.


Mitä pidit rähinärukkasten kaavasta ja ohjeista? Kerro se kommentein!

Jaa valmis ompeluksesi ja ihastele muiden luomuksia tunnisteella #rähinärukkaset

5 kommenttia:

 1. No just olin vailla rukkasen kaavaa! Kiitos! Takavuosina tein samanlaisella kaavalla useita pareja lapsille. Nyt on tarve itselle koiranpennun ulkoilutusrukkasiksi. Vielä kun on tuo puruvaara olemassa... Aika reilulta kaava näyttää, "naisrukkasiin" ei tarvitse saumanvaroja liikaa varata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että kaavoille tulee käyttöä! Kaavat näyttävät tosi leveiltä, mutta paksu teddyvuori vie tilavuutta yllättävän paljon. Rukkaset jäävät muutenkin suht väljiksi. Kannattaa kaventaa, jos on tosi pienet kädet. Kun olet tehnyt rukkaset, niin otan oikein mielelläni palautetta kaavoista ja ohjeista!

   Poista
 2. Kiitos hyvistä kaavoista ja ohjeista. Tein teinipojille villavanttuita ja niihin piti saa fliisestä vuori, mutta kaavat olivat hukassa. Nämä kaavat olivat hyvät niihinkin.

  VastaaPoista
 3. Omat rukkasen kaavat hukassa= hyvässä tallessa.
  Onneksi sivuiltasi löytyi juuri sopivat kaavat. Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista